Polyfasisch slapen

Polyfasisch slapen is een manier waarbij je jezelf traint om met minder slaap doorheen de dag te kunnen. Hoe je dit doet? Je slaapt niet één keer per dag (MONOfasische slaap) maar meerdere keren per dag korte dutjes (POLYfasische slaap).

Hoe werkt polyfasische slaap eigenlijk? Heel simpel, je slaap bestaat uit 5 verschillende fases. De eerste 4 fases zijn eigenlijk alleen maar een voorbereiding voor de 5de fase: de REM-slaap of droomslaap. Mensen die een slechte REM-slaap hebben vinden van zichzelf dat ze heel slecht slapen, ook al hebben ze 10 uur geslapen! Maar 25 procent van je slaap bestaat uit REM-slaap, de rest bestaat uit de andere fases. Volgens polyfasische slapers is de REM-slaap waar alles om te doen is: dit is volgens hen de slaap waarin je lichaam en geest herstellen van de vorige dag door middel van dromen.

Polyfasische slapers maken van deze kennis handig gebruik: ze slapen per dag meerdere keren maar nooit lang (maximum 3 uur en eeen half). Hierdoor ga je als je inslaapt , direct in REM-slaap vallen. En omdat je volgens polyfasische slapers alleen de REM-slaap nodig hebt, zul je weer verfrist en helder wakker worden!

Er bestaan verschillende manieren hoe je polyfasisch kunt slapen. We bespreken ze hier allemaal.

1. Siesta slaap

De siesta slaap wordt vooral in Spanje toegepast. Je slaapt 5-6 uur ´s nachts en je neemt dan nog een namidagdutje van 20-90 minuten. Volgens wetenschappers zou deze manier van slapen gezonder zijn dan monophasische slaap en het dutje zou productiviteit en alertheid verhogen. Een siestaslaper slaapt typisch tussen de 5-7 uur per dag.

wwqaD.png

2. Trifasische slaap

Trifasische slaap werd populair gemaakt door Leif, een architect, die minder slaap wou hebben om zich meer met zijn werk bezig te kunnen houden. Een trifasische slaper slaapt 3 sessies per dag met elke sessie 90 minuten. Als je je aan een trifasisch slaapprogramma houdt slaap je zo´n 4-5 uur per dag.

Bn9ee.png

3. Everyman slaap

Everyman slaap is het populairste polyfasische slaapprogramma en wordt door duizenden polyfasische slapers toegepast.Bij Everyman slaap je een langer stuk van 3-4 uur slaap en 3 kleinere dutjes doorheen de dag van 20 minuten. Als je met polyfasisch slapen wilt beginnen, zou het het beste zijn om met het Everyman-schema te beginnen.

Pz1Dw.png

4. Uberman slaap

Uberman slaap is het moeilijkste polyfasische slaapprogramma. Dit komt omdat je tuseen de 6-8 dutjes van elk 20 minuten neemt. Hierdoor slaap je maar 2 tot 3 uur per nacht. Je kan hierdoor veel meer vrije tijd hebben, maar de aanpassingsperiode is voor je lichaam heel zwaar. Je bent gewaarschuwd!

IGvSf.png

Nu je de belangrijkste slaapschema´s kent, kan je er een uitkiezen die voor jou geschikt is (als je aan polyfasische slaap wilt doen). Polyfasische slaap kan ervoor zorgen dat je veel meer vrije tijd hebt voor jezelf of voor je werk. Houd er wel rekening mee dat je lichaam zich eerst moet aanpassen aan je nieuwe slaapschema (dit kan van 2 weken tot 1 maand duren). En nog een laatste noot: polyphasische slapers zeggen dat ze zich niet vermoeid voelen en dat alles oké is. Maar of dat nu zeker is… Je doet dit dus op eigen risico!

Indien je geïnteresserd bent in polyfasische slaap kun je op het internet forums vinden met gelijkgestemden.

Vond je dit artikel nuttig? Laat dan gerust een reactie (of like) achter!

 

  • Slaap schema
  • REM Slaap
  • Ankers REM slaap
  • Ankers heart rest rate

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *